Copyright: Design Academy Eindhoven. Foto door Nicole Marnati.
Regels van ‘positive populism’, de basis van deze campagne.
Duiven-merchandise.
Pure duivenliefde: met een broodpak op de Dam in Amsterdam.
Bezoekers kunnen hun eigen posters maken: wanneer er wordt ingevoerd “I want a campaign against phones”, wordt er een poster geprint waarop staat “this is not a campaign for phones… This is a campaign for pigeons!“
Een selectie van de 150 Cut the Crap posters.
De app heeft ook de mogelijkheid om tekeningetjes toe te voegen.
Expositie van Cut the Crap in Atlanta, USA.
Als culturele vertaalslag werd er voor de Verenigde Staten een extra set van 50 posters gemaakt, om het te laten aansluiten op typisch Amerikaanse onderwerpen.
In het Engels: interview over Cut the Crap, in Atlanta.
Design research podcast voor de Design Academy, over het proces achter dit project.
Cut the Crap
Wie? Afstudeerwerk aan de Design Academy Eindhoven, 2018.
Wat? ‘Cut the Crap’ is een politieke, populistische campagne voor de duif, die strijdt voor een positiever beeld van onze favoriete straatvogel. Dat krijgt vorm in een interactieve installatie: een XL-duif om in te verdwijnen, een duiven-performance, duiven-merchandise en natuurlijk een flinke postercampagne. Of is de duif slechts het rookgordijn om een groter verhaal over populisme te vertellen…?
Waarom? Dit afstudeerproject is een radicaal campagne-experiment: hoe kan de duif ingezet worden als metafoor om de politiek van het campagnevoeren te bevragen? In hoeverre kan ik, als ontwerper, technieken van populisme inzetten voor eigen doeleinden?
Door een absurdistische twist belandt de bezoeker in een wereld waarin het volledig om de duif draait. De honderden posters stellen stuk voor stuk: “This is not about… the meat industry, niqabs, God, taking back control, the oil industry, vloggers, etc. This is about pigeons.” Die eindeloze reeks (opgeblazen) onderwerpen staan symbool voor de vele vormen van symptoombestreiding die leidend zijn tijdens campagnes – om het maar niet over fundamentele vraagstukken te hebben. De duif wordt eeuwig genegeerd. Shall we cut the crap?
En toen? Cut the Crap is tentoongesteld tijdens DDW18 op de Graduation Show in Eindhoven. Ook ging het project naar Atlanta, USA, tijdens de Design Week 2019.