De HUH op het Museumplein in Amsterdam, ter vervanging van Iamsterdam.
Die actie ging algauw ‘viral’.
De HUH maakte ook iemand boos. Dat vond men erg grappig op Dumpert.
Toeristen namen massaal foto’s met de nieuwe letters.
De HUH belandde ook op de cover van NRC-magazine.
Onderdeel van mijn afstudeerproject, A Fool Around. Breng de hofnar terug!
De HUH in volle glorie.
HUH
Wie? Studio Wiersema!, 3 december 2018.
Wat? ‘HUH’ is een universeel gedeelde klank van verwarring. Waar je ook bent in de wereld; mensen zullen begrijpen dat jíj iets niet begrijpt als je ‘huh’ uitroept. Het staat voor opschudding en onbegrip and roept op tot het bevragen van de huidige sociale orde. Huh? Waarom doen we dat eigenlijk zo?
Op 3 december werd IAMSTERDAM weggehaald van het Museumplein in Amsterdam. Om de leegte op te vullen, besloot ik de HUH daar te plaatsen.
Waarom? De HUH was onderdeel van het project ‘A Fool Around’, dat fungeert als oproep om de hofnar in moderne settings terug te brengen. De historische hofnar balanceerde tussen amusement en kritiek, met ‘humor’ als cruciale vaardigheid. Met zijn lichte, speelse toon wist-ie het hof scherp te houden en van tijd tot tijd zelfs invloed uit te oefenen. Zo’n karakter is broodnodig aan de tafel van huidige bestuurlijke organen; een buitenstaander die de meest logische, soms ietwat naïeve vragen ten tafel kan brengen.
En toen? De HUH op het Museumplein ging algauw het hele internet over. Mensen namen massaal foto’s, alsof Iamsterdam er nog stond. De letters bleven een paar uur staan.
Nagenoeg alle Nederlandse kranten en media berichtten erover (check Volkskrant, het Parool, NRC, The Independent, de Telegraaf). Het belandde zelfs in het jaarlijkse nieuwsoverzicht van de NOS. Op Dumpert ging een video viral, van een man die boos werd op de HUH.